Post Reply 

Thread Rating:
  • 1 Votes - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Evoque Romania
ami_evo

RE: Evoque Romania

(31-01-2012 02:03pm)alfa 147 Wrote:  Inca nu ma lamuresc: am cumparat un bun nou cu tva de 19% din Germania, pentru care am platit pretul net, fara tva in Germania. Cand vin in Romania sunt obligat sa imi inregistrez factura in contabilitate si tvaul aferent de 24% in contul de tva. Doar il inregistrez, nu il platesc. Este posibil sa deduc sau nu tvaul, e mai putin important, e posibil sa am tva de dedus etc, eu trebuie sa inregistrez tvaul.
Sa presupunem ca firma este noua, am infiintat-o ieri si factura masinii este prima pe care o bag in contabilitate. Tvaul de 24%, pe care conform legii il inscriu in contul de TVA cand bag factura de achizitie, nu este datorat la data scadenta cand trebuia sa platesc tvaul catre stat? Abia atunci, la data scadenta, cred ca ma apuc sa fac calcule, sa vad ce compensez etc. dar daca firma mea este noua, eu zic ca trebuie sa platesc tvaul la data scadenta catre stat. Daca ar sta statul roman sa astepte sa vand masina, eu as face frumusel amortizarea in 5 ani sa zicem, si dupa as factura la valoarea minim contabila si as plati catre stat sa zicem la o valoare de 1000 euro din factura neta, 240 euro tva. Iar pe masina am dat la inceput 40000 de euro net, din care aproape 10 000 euro tva trebuia sa platesc.
Ceva imi scapa aici si nu ma lamuresc!

TVA se recupereaza din vanzari/activitatea firmei. E acelasi lucru, cu ce nu esti lamurit? Tu faci vanzari de 50000+TVA si n loc sa dai 12 mii la stat mai platesti doar 2 ca 10 mii ai de recuperat. Atata lucru daca ai firma trebuie sa stii. In fine eu nu sunt contabil sa pot sa te indrum pas cu pas, nu ca nu as vrea ci pentru ca nu ma pricep suficient, eu v-am spus cum am facut eu in trecut, e un mic avantaj daca ai toti banii o data sa iei masina si atata tot. Daca o iei in leasing etc nu te avantajeaza cu nimic. Nu stiu daca inca mai exista chestia cu taxarea inversa pentru achizitii intracomunitare avand in vedere ca au trecut 3 ani de cand mi-am cumparat o masina. Iarasi daca incasezi foarte mult tva nu e mare avantaj pentru ca il deduci imediat. Firma mea pe perioada de iarna nu face vanzari mari d-abia in aprilie in colo incepe treaba sa mearga si pentru mine e un avantaj ca nu stau cu 24% din bani blocati cateva luni, ca stim cu totii cat de greu iti da statul ceva inapoi. Si e foarte important daca poti deduce TVA sau nu, pentru ca daca esti in situatia in care nu te incadrezi in exceptii, va trebui sa il platesti fara doar si poate. Va sfatuiesc sa discutati cu cine se ocupa de contabilitate la fiecare din voi despre 'taxarea inversa' la achizitii intracomunitare, va pot da cu siguranta mai multe lamuriri decat va pot da eu.
(This post was last modified: 31-01-2012 04:23pm by ami_evo.)
31-01-2012 03:38pm
Find all posts by this user Quote this message in a reply
alfa 147

(31-01-2012 03:38pm)ameer Wrote:  TVA se recupereaza din vanzari/activitatea firmei. E acelasi lucru, cu ce nu esti lamurit? Tu faci vanzari de 50000+TVA si n loc sa dai 12 mii la stat mai platesti doar 2 ca 10 mii ai de recuperat. Atata lucru daca ai firma trebuie sa stii. In fine eu nu sunt contabil sa pot sa te indrum pas cu pas, nu ca nu as vrea ci pentru ca nu ma pricep suficient, eu v-am spus cum am facut eu in trecut, e un mic avantaj daca ai toti banii o data sa iei masina si atata tot. Daca o iei in leasing etc nu te avantajeaza cu nimic. Nu stiu daca inca mai exista chestia cu taxarea inversa pentru achizitii intracomunitare avand in vedere ca au trecut 3 ani de cand mi-am cumparat o masina. Iarasi daca incasezi foarte mult tva nu e mare avantaj pentru ca il deduci imediat. Firma mea pe perioada de iarna nu face vanzari mari d-abia in aprilie in colo incepe treaba sa mearga si pentru mine e un avantaj ca nu stau cu 24% din bani blocati cateva luni, ca stim cu totii cat de greu iti da statul ceva inapoi. Si e foarte important daca poti deduce TVA sau nu, pentru ca daca esti in situatia in care nu te incadrezi in exceptii, va trebui sa il platesti fara doar si poate. Va sfatuiesc sa discutati cu cine se ocupa de contabilitate la fiecare din voi despre 'taxarea inversa' la achizitii intracomunitare, va pot da cu siguranta mai multe lamuriri decat va pot da eu.
Tocmai ca nu am firma, incercam sa inteleg cum functioneaza mecanismul asta cu TVA, problema era a unui coleg de forum. Oricum am inteles mecanismul, ai perfecta dreptate, la fel am gandit si eu ca se procedeaza.

Fuji White 5 doors PRESTIGE TD4 automatic transmission, 20 inch alloy sport&style 6, Tan/Ivory/Espresso interior, pack DYNAMIC&PRESTIGE Tech with Rear Cam, privacy glass, order date 24.11.2011, delivery date 24.04.2012
31-01-2012 04:49pm
ami_evo

(31-01-2012 04:49pm)alfa 147 Wrote:  Tocmai ca nu am firma, incercam sa inteleg cum functioneaza mecanismul asta cu TVA, problema era a unui coleg de forum. Oricum am inteles mecanismul, ai perfecta dreptate, la fel am gandit si eu ca se procedeaza.

E foarte simplu mecanismul TVA. La stat platesti TVA dupa formula urmatoare: TVA incasat - TVA platit. Diferenta daca e pozitiva o dai la stat, daca e negativa o ai de primit inapoi de la stat.
31-01-2012 04:58pm
SELECT

Incerc sa-mi dau seama cum de atatea firme de transport,constrctii,transport persoane,taxiuri si asa mai departe,care cumpara la greu autoturisme,microbuze,autocare,tiruri si tot felul de masini si utilaje
toate de afara , care au si contracte cu statul si au de recuperat la tva de nu mai tin minte , nu fac asa si cumpara din tara cu tva de 24% . Doar pentru ca nu stiu sau pentru ca nu se poate.

--------------------------------------------------------------------------------
DYNAMIC SD4 Manual , Firenze Red , SPORT STIL 7, VERVE/EBONY , Privacy Glass , Tech Pack 2
31-01-2012 08:03pm
ami_evo

(31-01-2012 08:03pm)SELECT Wrote:  Incerc sa-mi dau seama cum de atatea firme de transport,constrctii,transport persoane,taxiuri si asa mai departe,care cumpara la greu autoturisme,microbuze,autocare,tiruri si tot felul de masini si utilaje
toate de afara , care au si contracte cu statul si au de recuperat la tva de nu mai tin minte , nu fac asa si cumpara din tara cu tva de 24% . Doar pentru ca nu stiu sau pentru ca nu se poate.

Le cumpara in leasing, de asta. La leasing nu ai incotro. Cate firme care cumpara la greu autoturisme, microbuze, tiruri etc stii tu care le cumpara cu banii jos? Eu n-am auzit de vreuna pana acum. Numai daca cumperi cu banii jos poti avea un mic avantaj din anumite perspective. Daca ai incasari constante tot anul, n-ai treaba iti recuperezi TVA rapid si nu merita sa te agiti sa ti-o iei de afara. TVA fiind deductibil se recupereaza ca persoana juridica, chiar daca le iei de aici acei 24% ti recuperezi, prin compensare in majoritatea cazurilor. De cele mai multe ori ai de plata la stat TVA, in loc sa ii dai la stat ii pui la masina. DE asta nu intereseaza pe multa lume treaba asta. Ca o iei din RO sau nu TVA oricum ti-l iei inapoi (daca te incadrezi in exceptii bineinteles), tot aceeasi bani ii dai pe masina. In fine, daca nu ma crezi pe cuvant si dupa ce ti-am aratat codul fiscal cum as putea sa te conving? Intreaba-ti contabilul despre taxarea inversa poate vei primi mai multe lamuriri. Eu am prezentat doar cazul meu in care lunile reci sunt moarte dpdv al incasarilor si pentru mine e un mic avantaj ca nu am incasari suficiente sa recuperez TVA, si nu stau dupa stat sa mi-l returneze.
(This post was last modified: 31-01-2012 10:31pm by ami_evo.)
31-01-2012 10:06pm
vLD

Deci s-a mai hotarat cineva... o configuratie finala ? Smile
04-02-2012 03:09pm
SELECT

o configuratie ,e cel mai usor lucru , rabdare trebuie multa .......... rau de tot

--------------------------------------------------------------------------------
DYNAMIC SD4 Manual , Firenze Red , SPORT STIL 7, VERVE/EBONY , Privacy Glass , Tech Pack 2
07-02-2012 05:37pm
vLD

In urma ninsorii din ultimul timp am vorbit cu dealer-ul local si voi face un test drive cu masina sa vad cum se descurca in astfel de situatii.
07-02-2012 07:08pm
SELECT

super idee ........... pe mine m-au sunat de la leasing sa-mi spuna ca a crescut dobanda si comisioanele de cand tot asteptam sa vina masina...

08-02-2012 06:25pm
vLD

La ce firma ai facut leasing-ul ?!
Comisioane la ce anume face referire ?!
Dobanda nu se putea obtine una fixa ?!
08-02-2012 06:31pm
Post Reply 

Forum Jump:

User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)
babyRR is an independent web site and not affiliated with Land Rover